11 elokuuta 2012

Karmea salaisuus

Kirjan nimi: HARMAATA VALOA. 2011.
Kirjailijan nimi: RUTA SEPETYS.

Karmea salaisuus, mitä Stalin teki Baltian kansoille. Tarina Liettuasta.

"Hyvä ystävä, 
kädessäsi olevat kirjoitukset ja piirustukset haudattiin maahan vuonna 1954, kun palasin veljeni kanssa Siperiasta, missä olimme vankeina kaksitoista vuotta. Meitä on tuhansia, lähes kaikki kuolleita. Ne, jotka ovat hengissä, eivät voi puhua. Vaikkemme tehneet minkäänlaista rikosta, meitä pidetään rikollisina. Vielä nytkin kokemistamme kauhuista puhuminen johtaisi kuolemaan. Siksi luotamme sinuun, joka löydät tämän muistojen kapselin joskus tulevaisuudessa. Luotamme käsiisi totuuden , sillä tämä sisältää juuri sen - totuuden.
Aviomieheni Andrius sanoo, että pahuus on vallalla niin kauan, kunnes hyvät miehet tai naiset tarttuvat toimeen. Minä uskon häntä. Nämä tekstit kirjoitettiin antamaan kiistattomat todisteet, puhumaan puolestaan maailmassa, jossa meidän äänemme on tukahdutettu. Kirjoitukset saattavat järkyttää tai kauhistuttaa sinua, mutta se ei ole tarkoitukseni.
Toivon sydämestäni, että tässä purkissa olevat sivut liikuttavat inhimillistä myötätuntoasi syvältä. Toivottavasti ne kannustavat sinua toimimaan, kertomaan jollekulle. Vain sitä kautta voimme varmistaa, ettei tällaisen pahuuden anneta toistua enää koskaan.

Teidän
rouva Lina Arvydas
Kaunasissa 9. heinäkuuta 1954." (Ote kirjasta Harmaata Valoa, sivu 345)

 

Ruta Sepety, amerikanliettualainen kirjailija

"Born and raised in Michigan, Ruta Sepetys is the daughter of a Lithuanian refugee. 
 The nations of Lithuania, Latvia, and Estonia disappeared from maps in 1941 and did not reappear until 1990. As this is a story seldom told, Ruta wanted to give a voice to the hundreds of thousands of people who lost their lives during Stalin's cleansing of the Baltic region.
Ruta lives with her family in Tennessee. Between Shades of Gray is her first novel."

"Ruta Sepetys syntyi ja kasvoi Michiganin osavaltiossa, USA:ssa. Hän on Liettuan pakolaisen tytär eli hänen isänsä on liettualaisen upseerin poika.
Liettua, Latvia ja Viro hävisivät kartalta 1941 eikä niitä saatu takaisin ennen vuotta 1990. Ruta halusi kirjallaan antaa äänen niille sadoille tuhansille ihmisille, jotka kokivat Stalinin Baltian puhdistukset. Ruta halusi kirjoittaa kirjan Baltian tapahtumista, koska näistä ei juuri kukaan ollut aikaisemmin kertonut.
Ruta asuu perheineen Tennesseen osavaltiossa. Harmaata valoa on hänen ensimmäinen kirjansa."
 
You can visit Ruta Sepetys at www.rutasepetys.com
Visit Ruta Sepetys' Facebook Page


Josif Stalinin hirmuvalta

"On arvioitu, että Josif Stalin tappoi yli kaksikymmentä miljoonaa ihmistä hirmuvaltansa aikana. Baltian maat Liettua, Latvia menettivät yli kolmasosan väestöstään Neuvostoliiton tuhojen aikana. Karkotukset ulottuivat aina Suomeen asti. Vielä tänäkin päivänä monet venäläiset kieltävät, että ketään koskaan karkotettiin. Mutta suurin osa balteista ei kanna kaunaa tai viljele vihaa. He ovat kiitollisia niille neuvostoliittolaisille, jotka osoittivat myötätuntoa. Heidän vapautensa on kallisarvoista, ja he opettelevat elämään siinä. Joillekin vapaudet, jotka meillä Yhdysvaltain kansalaisina on, tulivat niiden ihmisten kustannuksella, jotka makaavat merkitsemättömissä haudoissa Siperiassa." (Harmaata valoa, s. 349)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti