22 lokakuuta 2022

Kuvakirja Suomen Suurkisat (1948). Tätini sisältörikas (tuleva) elämäntarina pitää kutinsa - kiitos tämänkin "muistojulkaisun".

Suomen Suurkisat järjestettiin Helsingissä 29.6. - 3.7.1947.


Kuvassa Haukiputaalta Helsingin Suurkisoihin matkustanut joukkue.
Kuvan omistaja on Liisa Kojo Haukiputaan Martinniemeltä. 
Tätini Sirkka Rossi vasemmassa reunassa, alhaalta laskettuna kolmannen rivin ensimmäisenä.


Ensisijaisena tarkoituksena oli osoittaa vapaan suomalaisen urheilu- ja liikuntakulttuurin laajuus ja monipuolisuus. 
Muistojulkaisussa on tarkoituksenmukaisesti pyritty tuomaan esiin tasapuolisesti ja asiallisesti kaikki kisojen valmistelu- ja valmentautumisaikaan sekä itse kisapäiviin oleellisesti liittyneet vaiheet (Alkusanoista ote. Suomen Voimistelu- ja urheiluliitto ry. Liittohallitus.)

Juhlavieraat saapuivat Helsinkiin ympäri maata
Liikenteeseen oli asetettu 33 ylimääräistä junaa, joissa oli yhteensä 1000 vaunua. Kaikkiaan kokoontui Helsinkiin 63 000 voimistelijaa ja urheilijaa.


Teoksen nimi: Suomen Suurkisat. 
Teoksen julkaisija: SVUL ry.
Teoksen hankintapaikka:  Loimaan Perinnesuksi.

Kittilä oli pohjoisin pitäjä, josta Suurkisoihin lähdettiin. Kahdesta seurasta oli sieltä mukana 18 miestä, 6 naista ja 6 poikaa. Näiden (yläkuva) Kittilän Alakylän veljesten koti on sodassa tuhoutunut, ja väliaikaisena asuntona on navetta, jossa nyt jännittyneinä valmistaudutaan kisamatkalle. 
Hilpeänä toivottelee kotiväki lähtijöille hauskaa matkaa (alakuva).


💓💝💝💓💓💓💓💓💓
Tätä haastattelua tehdessäni emme vielä kumpikaan tienneet, että vuoden 1948 Suurkisat oli silloin tuoreeltaan tallennettu kuvakirjaksi. Emme myöskään tienneet, että pian löytäisin myös valokuvan. 
On ollut pakahduttavan arvokasta välittää tädilleni vahvistus juuri tästä yhdestä ja hänelle voimakkaasta lapsuuden muistosta.

 
Haastattelukuva otettiin jo vuosia sitten (2016). Kunhan tätini elämäntarina saa lopullisen muotonsa, kerron tarinan, jossa selviää myös se, mitä ihmettä Rautalammin Sirkka Rossi teki rippikouluikäisenä osaavana ja taitavana tyttönä Haukiputaalla...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti