05 tammikuuta 2021

Sinusta ja minusta ei vielä tiedetä, mihin meistä yhdessä olisi, mutta esivanhemmista tiedetään!

TEKSTI: Kata Vienontytär Korhonen. 

Kirjasta: Peiliin katsomisen paikka, Ursulan tyttäret (2019).


ASIA: Alkuperä eli ketä olivat Tornionlaakson tekijät, sivu 134.

Suorapuheisuuttani voi moittia - loukkaantua ei kannata. Silti sanon omakohtaisen kokemukseni äänellä, että Kolarissa suvut ovat pääosin unohtaneet, ketä he itse asiassa ovat ja varsinkin sen, mistä ovat tänne tulleet.

Ei edes suurten sukujen Kolarissa ole ollut tapana jakaa muistamiseen liittyvää vastuuta toisten sukujen kanssa. Sukuasioita ja lähimuistoissa olevia muistoja on tapana jakaa vain ahtaasti omaan sukuun kuuluville sukujuhlavieraille, joitten paras muisto sukutapaamisesta voi liittyä siihen, istuinko nurkassa vai jouduinko eturiviin.

Koen erityisesti jälleenrakennusajalla syntyneiden kolarilaisten joutuneen kantamaan yksityisenä tunnetason taakkana sen, kun omassa suvussa tai sen puolikkaassa on jotakin (muka) epätavallista; isä kuuluu sukunsa puolesta savolaisiin, junantuomiin, ryyppymiehiin, lentojätkiin; tai jos isoäidistä tiedetään vain huutolaistytön tausta kutsumanimeä myöten. 

Sanonkin saaneeni tarpeeksi sukuasioiden ympärillä vellovasta mykkyyden tai loukkaantumisen tai pelokkuuden ilmapiiristä! Saatte nimittäin tietää, arvoisat lukijani, että sukulaisuus ei ole etnisyyttä, ei oikean isän paljastamista eikä pahoja sukuja ole olemassakaan. 

Sukulaisuus on esivanhempien tuntemista ja heidän kunnioittamista, suhteita ja vuorovaikutusta ja tasavertaisuutta. Sinusta ja minusta ei vielä tiedetä, mihin meistä yhdessä olisi, mutta esivanhemmista tiedetään.

Koko Tornionlaakson väki, kaikki kolarilaiset sisä- tai ulkopaikkakuntalaiset

meidän esivanhempamme ovat juuri niitä, joita historiassa kutsutaan Tornionlaakson tekijöiksi. Jotta nauru irtoaisi helpommin, sanon vielä sen, että Tornionlaakson ihmisten tarvitsee mennä (vain) kuusi-seitsemän sukupolvea taaksepäin, niin... jo löytyy kaikille yhteisiä, historiaan kirjattuja yhteisiä sukulaisia, esi-isiä ja niitä esiäitejäkin, joista ei aina muistettu painaa mieliin edes nimeä.

VASTAUS: Tornionlaaksoon tulleet ja täällä eläneet esivanhempamme olivat Tornionlaakson tekijöitä. #faktahommissa #tiedolla on tekijänsä


Klikkaamalla kuvaa näet sen isompana.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti