10 syyskuuta 2013

Turun kansainväliset kirjamessut 4.- 6.10.2013

Tänne menen:

AIHE: Lasten ja nuorten kirjallisuus (yksi monista aiheista)

Ohjelma pe-su:

Vinski - lasten ja nuorten lava perjantaina 4.10.2013:

10.30 Amerikkalaisia satuja – American story hour. Satuja pienille koululaisille suomeksi ja englanniksi. Lukijoina Heidi Day, Taina Iduozee ja Amy Hirsch. Yhdysvaltain suurlähetystö.
11.00 Sara Kokkonen: Rasavillejä ja romantikkoja (Avain) käsittelee rakastettuja suomalaisia tyttökirjoja aina Mary Marckista ja Rauha S. Virtasesta Anni Polvaan ja uusiin hevoskirjoihin. Haastattelijana Katja Jalkanen.
11.30 Ihmissuhteisiin sukeltavat tytöt, seikkailunnälkäiset pojat? Haluavatko tytöt ja pojat kirjallisuudelta eri asioita? Aiheesta keskustelemassa yleisurheiluaiheisen 4x100 -kirjan kirjoittanut Kirsti Kuronen ja vauhdikkaan Kivimutka –nuortendekkarisarjan aloittanut Kalle Veirto. Haastattelijana Päivi Haanpää. Karisto.
12.00 Suomen Nuorisokirjailijat ry:n Pääskynen -palkinnon voittajan julkistaminen. Edellisen kerran vuonna 2010 jaettu palkinto myönnetään lasten ja nuortenkirjallisuuden eteen tehdystä työstä yksityiselle henkilölle tai yhteisölle.
12.20 Young Adult -kirjallisuuskeskustelu! Annukka Salama: Piraijakuiskaaja (WSOY); jatkoa Salaman kiitetylle esikoisteokselle Käärmeenlumooja, Elina Rouhiainen: Uhanalainen (Tammi); koukuttavan fantasiasarjan odotettu toinen osa ja Siiri Enoranta: Nokkosvallankumous (WSOY); tulevaisuuteen sijoittuva dystopia kahden kivisuvun verenperinnöstä ja kielletystä rakkaudesta. Haastattelijana Saara Tiuraniemi.
13.00 Apina-Papina kiipes puuhun, iloinen lastentuokio! Kirjailijat Hanna van der Steen ja Laila Kohonen runoilevat. Apina-Papina on Laila Kohosen käsinukke, joka hänen opettaja-aikoinaan tarkasti, että lasten pulpetit ovat siistissä kunnossa! Runoja. Nuorisokirjailijat.
13.30 UNICEFin hyvän tahdon lähettiläs ”Jyrki69” Linnankivi: ”Silmät auki ja sydän ruvella”. Nicaragualaisten lasten elämään kuuluu uhkia, jotka eivät onneksi ole arkea Suomessa. Jyrki tutustui UNICEFin lastensuojelutyöhön Nicaraguassa. Haastattelijana UNICEFin viestintäjohtaja Jussi Kivipuro.
14.00 Fantasiaa! Hanna van der Steen puolustaa mielikuvituksen keinoin erilaisuutta Tähtisilmät-trilogian päätösosassa Lumous. J.S. Meresmaa luo nuorille aikuisille Mifongin ajassa -sarjan ensimmäisestä osasta tutun fantasiamaailman, joka on täynnä myyttejä, seikkailuja ja rakkautta. Haastattelijana Päivi Haanpää. Karisto.
14.30 Siri Kolu: Me Rosvolat! Kolun lastenkirjasarjan uusin teos Me Rosvolat ja vaakunaväijy (Otava) jatkaa Rosvoloiden voittokulkua. Rosvoelämä ja Rosvolat ovat yhä tiiviimmin osa Viljan arkea. Me Rosvolat –sarjasta on tekeillä elokuvan lisäksi näytelmä ja radiokuunnelma. Haastattelijana Antti Korhonen.
14.50 Toisia todellisuuksia! Magdalena Hai: Kellopelikuningas – kiitetyn Gigi ja Henry -sarjan toinen osa. Gigi ja Henry -sarja on steampunkia ja fantasialla höystettyä 1800-luvun vaihtoehtohistoriaa. Juha-Pekka Koskinen: Haavekauppias… haaveilussa on vaaransa! Haavekauppias luo mielikuvitusta kutkuttavan toisen todellisuuden ja tempaa lukijan huimaan seikkailuun. Haastattelijana Päivi Haanpää. Karisto.
15.20 “Lohikäärmeen ruokavalio” eli mitä ovat lohikäärmeen lempiherkut? Runokuunnelman esitys ja lohikäärmeen kasvatusta Emilia Lehtisen vinkeillä.
15.40 Young Adult -kirjallisuuskeskustelu! Sari Peltoniemi: Haltijan poika (Tammi); maagisen kertojan uusi romaani ammentaa aineksia niin kauhutarinoista kuin pohjoisesta mytologiastakin ja Seita Vuorela: Karikko (WSOY); tarina nuoruudesta, elämän rajallisuudesta ja matkasta karikkoisen meren mystiselle rannalle. Haastattelijana Saara Tiuraniemi.
16.10 Palkittu sarjakuvataiteilija Heikki Paakkanen piirtää improvisoiden yleisön antamista aiheista, miljöistä, tapahtumista ja hahmoista. Sarjakuvapiirtäjän työstä Heikkiä haastattelee Tanja Alenius. Somero.

Vinski - lasten ja nuorten lava lauantaina 5.10.2013:

10.30 Anja Nystén: Kemikaalikimara lapsiperheille (Teos). Kemikaaleja on kaikkialla, mutta mitä me niistä lopulta tiedämme? Kemiantekniikan insinööri Nystén on kirjoittanut kattavan tietopaketin arjen kemikaaleista erityisesti lapsiperheiden näkökulmasta. Haastattelijana Tiina Torppa.
11.00 Marjo Ruola: Terveisin Neiti ja Clara (WSOY). Vilkasluonteinen Neiti asuu kaupungin laidalla idyllisessä talossa, ruotsinkielinen Clara on keskustan hienossa kerrostalossa. Vaikka Neiti vasta aloittelee koulussa ja Clara on jo kokenut tokaluokkalainen, hyvälle ystävälle on aina tilaa. Haastattelijana Saara Tiuraniemi.
11.30 Enna Airik on itse kuvittanut satukirjansa Korppipäinen mies (Karisto), joka käsittelee taidokkaan kuvituksen ja sadun avulla lapsen mieltä askarruttavia pelkoja. Haastattelijana Päivi Haanpää.
12.00 Kristiina Louhi – Tomppa 20 vuotta! Ensimmäinen Tomppa-kirja ilmestyi kaksikymmentä vuotta sitten! Juhlakirja sisältää neljä rakastettua Tomppa-tarinaa sekä yhden uuden, ennen julkaisemattoman tarinan: Tomppa ja tohtori Korva. Haastattelijana Saara Tiuraniemi.
12.30 Aino Havukainen & Sami Toivonen: Tatun ja Patun kummat keksinnöt kautta aikojen (Otava). Rakastettu Tatu ja Patu -sarja jatkuu. Nyt outolalaiset keksijäaivot ovat tehokäytössä: tarjolla on muun muassa muinaisille egyptiläisille meikkaava tai muumioiva aamutoimiautomaatti. Haastattelijana Roope Lipasti.
13.00 UNICEFin hyvän tahdon lähettiläs Iina Kuustonen: ”Malariaverkon alla Mosambikissa”. Turvallinen ja terveellinen lapsuus on tärkeää niin Suomessa kuin Mosambikissakin. Malariaverkko ja monet muut perusterveyden innovaatiot auttavat yhä useamman elämän lapsuudesta aikuisuuteen. UNICEF.
13.30 Salapoliisiooppera! Kuoro-osuuksia Atso Almilan ja Roope Lipastin uudesta oopperasta. Turun oopperakuoro ja TSMO:n lapsikuoro, johtajana Katriina Virta.
14.00 Tarinoiden taikaa sanoin ja sävelin. Kirjailija Netta Wallden ja kirjailija-muusikko Elena Mady tarinoiden ja laulun lumoissa. Nuorisokirjailijat.
14.30 Lasten yliopisto esittää: Angry Birdsien sukupuun arvoitus. Professori Jaakko Suominen. Turun yliopisto.
15.00 Kirjailija Hannu Mäkelän ensimmäisestä Herra Huusta tulee kuluneeksi 40 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi julkaistava: Juhuu, Herra Huu -juhlapainos pitää sisällään Herra Huu, Herra Huu saa naapurin ja Herra Huu muuttaa. Haastattelijana Jan Erola. Paasilinna.
15.30 Entä jos kaikki dinosaurukset eivät kuolleetkaan sukupuuttoon? Tänä vuonna Arvid Lydecken -palkinnon saanut kirjailija Kirsti Ellilä kertoo uudesta, lämminhenkisestä lastenromaanistaan Johannes ja Jura. Haastattelijana Päivi Haanpää. Karisto.
16.00 Ian Bowie, Suomessa asuva britti, on tehnyt yhteistyössä Suomessa asuvan hollantilaisen Keanne van de Kreeken kanssa kaksi upeaa lastenkirjaa, joissa lohikäärmeet ja lumiukot seikkailevat. Bowie kertoo, miten hänestä tuli suomalainen kirjailija.
16.20 A walk through time – childen’s musical! Kuinka lastenmusikaalin käsikirjoitus syntyy? Pulitzer-palkittu (v. 2009) näytelmäkirjailija Lynn Nottage (Yhdysvallat), haastattelijana Cody Douglas Oreck. Keskustelu tulkataan suomeksi.

Vinski - lasten ja nuorten lava sunnuntaina 6.10.2013:

10.30 Piritta Porthan: Varoitus postinkantajalle (olen matkoilla vähän aikaa). Kuvaus ’maitohampaiden ja pilvilampaiden’ täyttämästä lapsuudesta. Porthan laulaa ja lausuu runoja tyttäriensä Emman ja Ronjan kanssa kitaran säestyksellä. Basam Books.
11.00 Armasta arkea ja mielikuvituksen juhlaa tuoreissa lastenkirjoissa. Anneli Kannon Veera Virtanen aloittaa esikoulun, Tarja Makkosen Önnö etsii seikkailun mistä vaan ja Aura Sevónin Elsi sukeltaa Aika metkassa retkessä mummansa lapsuuteen 1930-luvulle. Haastattelijana Päivi Haanpää. Karisto.
11.30 UNICEFin hyvän tahdon lähettiläs Anna Hanski: ”Jokainen lapsi”. Anna kertoo työstään hyvän tahdon lähettiläänä sekä musiikista kansainvälisenä kielenä. Leikitään ja lauletaan yhdessä.
12.00 Sinikka ja Tiina Nopola: Risto Räppääjä ja kaksoisolento ja Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen sekä Rauhallinen Erkki ja hiutalepoika (Tammi). Supersuosittuja Nopoloita haastattelee Esa Silander.
12.30 Tuula Kallioniemi: Reuhurinne (Otava). Huimat yli 90 lasten- ja nuortenkirjaa julkaisseen Kallioniemen luomassa ja Jii Roikosen kuvittamassa idyllisessä Reuhurinteen kyläyhteisössä lapsi saa opetella uusia asioita omaan tahtiinsa ja kokea onnistumisen iloa. Haastattelijana Esa Silander.
13.00 Reetta Niemelä: Tikkumäen koirat (Otava). Runoja ja lastenkirjoja julkaissut Niemelä on toteuttanut lukuisia sanataidepajoja ja esiintynyt päiväkodeissa ja kouluissa ympäri Suomen. Yhdessä kuvittaja Salla Savolaisen kanssa ovat syntyneet kuvakirjat Tikkumäen talli ja Tikkumäen koirat. Haastattelijana Esa Silander.
13.30 Tuula Korolainen ja Virpi Talvitie: Kissa kissa kissa. Runollinen kurkistus kissan salaiseen elämään (Lasten Keskus). Kissalla on yhdeksän elämää ja yhdeksän luonnetta. Hellyttävissä ja humoristisissa runoissa kissat esiintyvät mm. lemmikkeinä, näyttelytähtinä, lasten kavereina ja vanhusterapeutteina. Haastattelijana Siskotuulikki Toijonen.
14.00 Hei laukkaan ratsu runojen! Kirjailija Kirsti Kuronen runoilee yhdessä lasten kanssa. Nuorisokirjailijat.
14.30 Heli Laaksonen: Aapine (Otava)! Riemukas lounaismurteen loruaapinen valloittaa kaikki. Lystikästä ääneen luettavaa, ihastuttavaa katseltavaa! Kirjailijan omin sanoin: – Tämä Aapine on niil, ko ymmärtävä jo pualest sanast! Haastattelijana Kaisu-Maria Toiskallio.
15.00 Aloittelevien lukijoiden asialla! Päivi Lukkarilan hevosaiheinen Venla-sarja on edennyt jo viidenteen osaansa ja Johanna Hulkon hauskasta Geoetsivät-sarjasta on ilmestynyt tänä vuonna kaksi osaa. Pienten lukijoiden koukuttamisesta kirjailijoita jututtaa Päivi Haanpää. Karisto.

15.30 Ville Hytönen: Hipinäaasi apinahiisi (Tammi). Pieni keuhkorikkoinen aasi sanoo hiih, hiih, ja suuresta kömpelöstä apinasta kuuluu kävellessä hsshh, hsshh. Lämmin satu ystävyydestä sekä siitä, kuinka olemme kaikki erilaisia – ja juuri siksi niin samanlaisia. Haastattelijana Roope Lipasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti