07 tammikuuta 2018

Venla Hiidensalo. 1. Edelfelt ja rakkaus. 2. Karhunpesä.


Venla Hiidensalo. Sinun tähtesi.
Kustannusosakeyhtiö Otava. 2017. Otavan kirjapaino. 2017.
Päällys: Timo Mänttäri.

Agathalle, syntymättömälle ja kuolleelle.
"Life imitates art far more than art imitates life."
- Oscar Wilde
"Beauty is a joy forever"
- Teksti Albert Edelfeltin vaimostaan Ellanista maalaaman muotokuvan yläreunassa.

"Kiitokset kustannustoimittajalleni ja ystävälleni Lotta Sonniselle. Kiitos Antti Kasper ja muut otavalaiset."                                                                     "Railille"

Tänään kuulin radio-ohjelma Kansan radiossa maailmanselityksen, jonka kertoi "Raili" ja jota nyt mietin. Vakavasti eli pienessä rintakivussa pohdin, mitä mieltä olisin, jos tosissani vastaisin Railille, vaikkei hän mielipidettäni kysynytkään.

"Railin" mielestä maailmanluokan ongelmien syy on miehen valuvika eli testosteronin ylituotanto.  Miehen (ylenmääräinen) seksuaalinen halukkuus tekee miehestä naista vahvemman, sanoo "Raili". Puhuiko "Raili" seksuaalisesta riippuvuudesta?  Ei. Miehen valuviasta puhui; ei vapaasta rakkaudesta eikä omista valinnoista puhunut. Olin kuulevinani, että miehen valuviassa olisi kysymys hallitsemattomasta kalun käytöstä... Miksi kukaan pelkäisi "valuvikaista" ja vahvaa kalua? saattaisi vahva mies kysyä.

Venla Hiidensalon teosta (Sinun tähtesi) markkinoidaan kertomalla, että kirja kertoo tarinan Edelfeltistä ja naisista. Teos välittää lukijalle tarinan miehestä ja naisesta. Ei ole kaukaa haettu se, kun kysyn: -Kertooko juurikin tämä teos (yhden) kalun tarinan? Miksei. "Raili", mitä jos rohkaiset mielesi, ja pysähdyt tämän hyvän tarinan äärelle!

Aloita sivulta 15. Albert. 1902. (Albert kuoli 1905. Bloggaajan huom.)
"Albert katseli ateljeensa ikkunasta. Hänen edellisiltana kokemansa äkillinen maalaamisen halu oli poissa. Loistavat kuvat silmäluomien takana muuttuivat yksitellen rumiksi ja elottomiksi kun hän yritti vangita ne kankaalle. Kaunein runo oli aina se, jota ei koskaan kirjoitettu, hän ajatteli, kaunein uni se, joka ei koskaan käynyt toteen.
Kalu lepäsi pienenä ja surkastuneena reittä vasten ikään kuin vastalauseena hänen kaikille hyville päätöksilleen. Totuus oli, että hänestä ei ollut enää maalariksi."

Maailmaa ei selitetä syyllisiä hakemalla. Kirjailija Hiidensalo selittää Edelfeltin ja hänen kohdalleen osuneiden  naisten maailman kertomalla Edelfeltin kalun tarinan - samalla kun hän todella tulee selittäneeksi maailmaa elämän ja elämisen näkökulmasta. "Life imitates art far more than art imitates life" (Oscar Wilde).

Sinun tähtesi ei ole viihderomaani. Tämä on vakava, hyvä suomenkielinen tarina yhden ristiriitaisen taiteilijan maailmasta. Edelfeltin maailmaan eivät kuuluneet selitykset tai suvaitsevaisuus; siihen ei kuulunut "lyttynaamainen rahvas".
Ei Edelfelt mielestäni ymmärtänyt omaa elämäänsä eikä elänyt sovussa itsensä saati "läheistensä" kanssa. Vaan kuka ymmärtää? Niinpä teoksen mielenkiinto ja arvo perustuvat ristiriitoihin, joita jokainen tunnistaa, jos haluaa.

Hiidensalon teoksen perusteella uskallan sanoa, että on yksi asia, josta haluan Edelfeltiä kiittää nyt, kun olen asian hoksannut. Kiitän häntä hänen taideteoksistaan, ja siitä yhdestä tekstistä. Kiitän siitä lauseesta, jonka hän pyysi kirjoittamaan Ellan-vaimosta maalaamansa muotokuvan yläpuolelle. Lause kirjoitettiin näin. "Beauty is a joy forever". Kyllä. Kauneus on arvo sinänsä. Kauneus elää. Kauneus on ilo.

Koska Sinun tähtesi ei toimi kohdallani viihderomaanina, näen kauneutta jopa teoksen lähdeluettelossa. Se löytyy 477-sivuisen tarinan lisäsivulla huomautuksella "...lisäksi lähteenä on käytetty kirkonkirjoja ja Kansallisarkiston digitoituja sanomalehtiä".

Monet ystävät ja kollegat, perhe, säätiöt, lautakunnat ja Albert Edelfelt kuin myös Anna Kortelainen ja Samu Nyström saavat kirjailijalta kiitokset. Ne löytyvät sivuilta 478 - 479.

Kirjailija Venla Hiidensalo on aloittanut työnsä Kirjailijaliiton johtokunnassa vuoden 2016 alussa. Hän on liiton toinen varapuheenjohtaja.
Hiidensalon kirjat on kustantanut Otava, ja toimittanut vuodesta 2012 lähtien Otavalla työskennellyt  Lotta Sonninen. 

Vuoden 2017 Turun kirjamessut oli syksyn tapaus minulle lukijana (ja kirjoittajana). Messuilla sekä kuuntelin Hiidensaloa että selasin Sinun tähtesi -teosta ensi kertaa. En kuitenkaan ostanut omaa kappalettani sieltä - vaikka olisin saanut kaupan päälle kirjailijan nimikirjoituksen. Sen sijaan hankin kirjan (muualta) joululahjaksi itselleni.

Hiidenkiven teoksesta tuli odotusteni mukaisesti kotikirjastooni kuuluva kirja, johon haluan palata "yhtä koska"!

Kiitos kirjasta. Se on tarpeeksi perusteellinen. Se luotaa tarpeeksi syvältä. Siinä on mahtava määrä sanoja ja ajatuksia. Siinä on purtavaa. Suosittelen kaltaisilleni "tosikoille".
Venla Hiidensalon Karhunpesä-teoksesta kirjoitan täällä .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti