03 tammikuuta 2018

Omar, 2014. Afgaanipojan tarina on kestävä lukukokemus arvojen arvoista.

Qais Akbar Omar. Yhdeksän tornin linnake. 
Julkaisija:
Kustannusosakeyhtiö Otava, 2014.
Painopaikka: Otavan Kirjapaino Oy, Keuruu 2015.

Alkuteos:
A fort of nine towers - An Afghan family story.
Published by arrangement with Farrar, Straus & Giroux, LLC, New York, represented by Leonhardt & Holer Literary Agency A/S, Copenhagen.

Suomentanut:
Sami Heino
Koraani-lainaukset Jaakko Hämeen-Anttilan suomennoksesta  (Basam Books, 1995).

Sisällysluettelo:
1. osa: Pyhät soturit
2. osa: Pako
3. osa: Paholaisen aika
4. osa: Hulluuden voitto
Jälkisanat: Matka jatkuu.
Kirjailijan huomautus.
Kiitokset.
Kirjailijasta.
415 sivua.

Oma lukukokemukseni syntyi lokakuussa 2017 Kyproksella.Yhdeksän tornin linnake on afgaanipojan tarina. "Teos kertoo Afganistanin tapahtumista kolmen viimeksi kuluneen myrskyisän vuosikymmenen ajalta" (Qais Akbar Omar). Kolme viimeksi kulunutta vuosikymmentä ovat 2010, 2000 ja 1990. Ennen lukukokemustani tiesin Afganistanista ja sen kansasta ensisijaisesti vain ikivanhan kulttuurin ja sotaisan lähimenneisyyden.

Kirjailija on luonnollisesti omistanut kirjansa Afganistanille ja sen kansalle. Hän kirjoittaa kiitoksensa avaamalla suorasukaisesti arvomaailmansa ytimen.

"Tämä kirja on omistettu isoisäni hengelle, joka ohjaa minua edelleen hyvinä ja pahoina aikoina suojelusenkelin tavoin. Wakeelille, joka vierailee luonani unissa aina kolmen tai neljän vuoden välein. Vanhemilleni, jotka merkitsevät minulle enemmän kuin mikään muu maailmassa. Sisaruksilleni, jotka perustavat pian oman perheensä Afganistaniin tai muihin maihin. Sedilleni ja tädeilleni ja serkuilleni, joiden kanssa koin niin paljon ja joita rakastan syvästi."

Arvomaailmansa ansiosta Afgaanipojan tarina oli vertaansa vailla oleva lukukokemus. -Hei, ei olekaan väärin, jos omia vanhempia ja sukulaisia rakastaa ja kunnioittaa!
Lukukokemukseni oli voimakas, sillä tunnetasolla se oli verrattavissa synnyttämisen ihmeeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti