17 lokakuuta 2012

Novelli palaa!

Novelli kirjallisuudenlajina tulee ensimmäistä kertaa esille peruskoulun 5. luokan äidinkielessä.
Olen juuri ennen tämänsyksyistä syyslomaa saanut omat oppilaani lukemaan yhden novellin (ja kuuntelemaan yhden).

Vaikutelmakseni jäi, että novelli ei omana itsenään vielä löytänyt tietä lukijoitteni luo. Hekin tuntuvat jo aloittaneen paininsa tiiliskiviromaanien kanssa ...


Mielestäni Novelli palaa! on hankkeena hyvä! Kirjoitinkin Lapin Kansasta (17.10.2012) löytämäni tiedotteen tänne kirjallisuusblogiini, jotta muistaisin myös koulussa olla luovuttamatta novellin suhteen. Mitä, jos antaisin heidän järjestää kirjanäyttelyn novelleista, mitä jos he lukisivat toisillensa novellin tai kaksi, mitä jos järjestäisin heidät lukemaan ääneen novellia laitoksessa eläville ihmisille... Mitä, jos?Novelli palaa! on Nuoren Voiman Liiton valtakunnallinen suurhanke, joka pyrkii siihen, että novelli näkyy ja kuuluu omana itsenään ja löytää tiensä lukijoiden luo.

Hanke alkaa lokakuussa 2012 ja kestää vuoden. Se toteutetaan Suomen Kulttuurirahaston Katapultti -apurahan turvin.

Nuoren Voiman Liiton mukaan suomalaiset ovat tottuneet lukemaan ja arvostamaan tiiliskiviromaaneja. Novelli voi kuitenkin tuoda aivan uusia ja erilaisia kokemuksia lukijoille - se viipyy kanssasi hetken, mutta voi jättää jäljen koko loppuelämäksi. Novelli on kiinnostava, omalakinen kirjallisuudenlaji.

Hanke käynnistyi Turun kirjamessuilla. Teemavuoden aikana novelli on esillä kymmenenssä novellitapahtumassa ympäri Suomen: Turun lisäksi Helsingissä, Tampereella, Jyväskylässä, Vaasassa, Kuopiossa, Kajaanissa, Oulussa ja Rovaniemellä. Junamatkustajia ilahduttavat kuukausittain VR:n Matkaan -lehdessä julkaistavat uudet novellit.

Kaksitoista suomalaista eturivin kirjailijaa kertoo tarinan matkustamisesta. Sarjan aloittaa Petri Tamminen lokakuun lehdessä humoristisella kuvauksella Balkanin matkasta.

WSOY kokoaa novellit antologiaksi, joka julkaistaan syksyllä 2013. Mukana sarjassa ovat muun muassa Jari Tervo, Rosa Liksom ja Johanna Sinisalo.

Nuorille suunnattu novellikirjoituskilpailu on jo käynnissä. Kustannusosakeyhtiö Teos julkaisee kilpailun parhaista teksteistä antologian syksyllä 2013.

Teemavuoden aikana novellistit vierailevat myös lukioissa. Novelli.fi -sivustolle on avattu Novellitietopankki, jonne kootaan muun muassa lukuvinkkejä, tietoa novellista kirjallisuudenlajina sekä kirjailijoiden ja lukijoiden puheenvuoroja.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti