22 tammikuuta 2015

Harmaita enkeleitä on olemassa - ja Mila Teräksen aistikas teos super.

Kirjailija:
MILA TERÄS.
Teos:
HARMAAT ENKELIT. Karisto Oy, 2014.

Kirjailijan sanomaa:
"Kiitos sota-ajan muistoistanne, Aili ja Hertta."

"Kiitos tuesta, valtion kirjallisuustoimikunta, kirjastoapurahalautakunta, Suomen Kirjailijaliitto ja Suomen Kulttuurirahaston Päijät-Hämeen rahasto."

http://www.otava.fi/kirjailijat/mila_teras/ 

Mila Teräs (s. 1975 Lahdessa) on valmistunut Tampereen yliopistosta filosofian maisteriksi vuonna 2002 pääaineenaan Suomen kirjallisuus. Hän on myös opiskellut luovaa kirjoittamista Jyväskylän yliopistossa. Teräs on kahden tytön äiti ja asuu perheineen Orimattilassa.

Kirjailijan kotisivut osoitteessa: https://sites.google.com/site/milateras/kuulumisia
Koska kirjailija Mila Teräs vieraili viime syksynä (2014) työpaikallani Kolarin koululla, (ainakin alakoulumme 6. luokalla), tartuin hänen kirjaansa (kuvassa) siinä paikassa, kun sen sattumalta löysin tyttäreni sängyn alta. Kirja oli Oulun kaupunginkirjastosta lainattu. Sain luvan lainata kirjaa, niinpä lupasin "lukaista" sen nopeasti ja heti. Sen tein, mutta kirja minun oli otettava mukaan kotiin Sieppijärvelle, koska ehdottomasti haluan kirjoittaa (tyttärelleni), miksi lukukokemukseni teki tarinasta superhyvän.

Hyvä tyttäreni,
en yhtään ihmettele, että et saanut luettua tätä tarinaa; sinulla on niin paljon muuta tekemistä ja aitoa kiirettä, että ehdit lukemaan vain hetken tai kaksi ennen nukahtamista...Väsyneenä on vaikea lukemalla hypätä "junaan", jonka johtajina toimivat kolmen sukupolven naiset. Väsyneenä on vaikea keskittyä lukemaan tekstiä, jonka lähes tulkoon jokainen lause sanajärjestyksineen on viimeisen päälle harkittu ja sanat haettuja.

Itse asiassa Teräksen kieli, sanat ja lauseet tekevät tarinasta taideteoksen, sillä ne varmistavat, että omien mielikuvien synty lukukokemuksen perustaksi onnistuu.

Yleensä kirjan takakansi lienee kustantajan tuotos. Tämän kirjan takakansi antaa mielikuvan, että Harmaat enkelit on tarina pienten lasten äidistä ja äitiydestä. Uskon, että sinäkin kiinnostuit Teräksen kirjasta takakannen perusteella, olethan pienten lasten äiti, joka "haluaisi olla sellainen äiti..."

Tosiasiassa kirja on aistikas tarina liian nuorena äitinsä menettäneestä pojantyttärestä, joka saattelee isoäitiänsä tämän viimeisellä matkalla hoitokodissa.

Tyttäreni,
Mila Teräksen teosta ei voi verrata juutalaisen Singerin teokseen Moskatin suku. Teräs kirjoittaa yksilötasolla ikään kuin itsestään, Singer kirjoittaa yhteisötasolla ikään kuin meistä ja suhteestamme juutalaisiin ja juutalaisuuteen. Tästä huolimattaTeräksen harmaita enkeleitä on olemassa muuallakin kuin pussilakanoihin printattuina. Kunhan luet tarinan, tiedät, mitä tarkoitan.

Ja Mila Teräksen aistikas teos oli minulle super!


Mila Teräksen tuotanto:
  • Tyttö tulevaisuudesta, nuortenromaani, 2004, Otava
  • Sininen huone, nuortenromaani, 2006, Otava
  • Pimeän taivaan kilta, romaani, 2008, Otava
  • Telma ja tarinoiden talo, lastenromaani (kuvitus Karoliina Pertamo), 2010, Otava
  • Telma ja salaisuuksien saari, lastenromaani (kuvitus Karoliina Pertamo), 2011, Otava
  • Elli ja tuttisuu, kuvakirja (kuvitus Karoliina Pertamo), 2012, Otava
  • Telma ja kuiskausten koulu, lastenromaani (kuvitus Karoliina Pertamo), 2012, Otava
  • Perhosen varjo, nuortenromaani, 2012, Otava
  • Elli ja unenpää, kuvakirja (kuvitus Karoliina Pertamo), 2013, Otava
  • Telma ja taikojen talvi, lastenromaani (kuvitus Karoliina Pertamo), 2014, Otava

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti