23 elokuuta 2023

Ensimmäistä kertaa. Taiteiden illat Iissä 2023. Taitotalolla VÄLÄHDYKSIÄ ELÄMÄSTÄ, yhtenä tarinoiden kirjoittajana TAIMI HAUTALA Iistä.

IISanomat (MTR/JK), 23.8.2023. 



IiSanomat uutisoi Kari Väänäsen vierailun Iin Taitotalolla. Osuutensa jälkeen  Väänänen suuntasi Kuivaniemen kirjastolle. Tämän jälkeen Taiteiden ilta...

jatkui Taitotalon salissa teemalla "Välähdyksiä elämästä", eli musiikilla, runoilla ja ajatelmilla. Näihin rakentuvat tarinat perustuivat sekä Tommy Tabermanin että  paikkakunnan oman taiteilijan, Taimi Hautalan teksteihin. Tarinoita tulkitsivat Lea Backman ja Hannu Tihinen.


TAIMI HAUTALAN KIRJALLISTA TUOTANTOA ESITELLEN, 

Mihin ihmistä enää tarvitaan?

Tekoäly, tietoverkko, robotti-ihmiset, ja muut härpäkkeet valtaavat maailman. Millaiseen maailmaan ihmispolo on menossa?

Kun tietokone alkoi yleistyä 80-luvun lopulla, sitä pidettiin hyvänä asiana ja sitähän se  olikin aluksi. Käsin tai kirjoituskoneella täytettävät lomakkeet eri virastoissa voitiin siirtää arkistojen kätköihin. Erilaisiin virastojen toimintoihin laadittiin omat ohjelmat tietokoneelle. Saimme ohjelmien käyttöön pikakoulutuksen, mutta ohjelmat olivat helppoja, koska työvaiheet olivat ennestään tuttuja. Vuoden lopussa kaikki asiakirjat voitiin tulostaa, myös kirjanpito joko paperiversiona tai tallentaa "korpulle.

Mutta emme vielä tuolloin tarvinneet työssämme nettiä eikä sinne onneksemme oltu siirretty kaikenmaailman asioita. Edelleen oli mahdollista kohdata ihminen ihmisenä.

Jäin Iin sosiaalitoimistosta eläkkeelle vuoden 2004 lopussa. Vielä ainakin minun työssäoloaikanani pystyi puhelimella tiedustelemaan eri virastoista, pankeilta, verotoimistoilta työssä tarvittavia tietoja. Nykyään se on kuulemani mukaan täysin mahdotonta.  

Mutta kehitys kulkee eteenpäin eikä jarrutusjälkiä näy. Ja niinhän siinä on käynyt, että it-alan insinööreillä on nälkä kasvanut syödessä. Ne eivät ole tyytyneet 1980 - 2000 -lukujen kehitykseen, vaan vielä oli liikaa ihmisiä töissä virastoissa, laitoksissa ja teollisuudessa. Ihmisistä piti päästä eroon hinnalla millä hyvänsä. Muutamassa vuodessa katosivat kunnista verotoimisto, poliisiasema. KELA, posti, pankit, kyläkoulut jne.

Kaikki inhimillinen toiminta ihmisten palvelemiseksi lakkasi kuin seinään. Kaikki asiat siirrettiin digiaikaan, netin syövereihin; ainakin tavallisen vanhan, jopa sairaan ihmisen ulottumattomiin. 

Tavoiteltiinko näillä toimenpiteillä yhteiskunnalle säästöjä? Ilmeisesti! Mutta tuliko säästöjä? Ei todellakaan! Kaikkiin virastoihin, laitoksiin, kouluille ja koululaisille piti hankkia uudet tietokoneet, läppärit ja koululaisille myös kalliit koulukuljetukset joka päivä syrjäkyliltä asutuskeskuksiin ylisuuriin kouluihin, joissa lapset kokevat turvattomuutta, ja mielenterveysongelmat kasvavat, ja hoitojonot vain pitenevät.

Meidät vanhukset on myös unohdettu. Kunnista on lakkautettu aikanaan hyviksi koetut kotiavustajien toimet. Aikanaan vanhukset pärjäsivät pitkään kotona, koska kotiavustaja sai todellakin auttaa vanhusta, esimerkiksi käydä kaupassa, avustaa ruokailussa, tehdä pienimuotoista siivousta.

Nykyään hoitaja käväisee vanhuksen luona vain tarkistamassa, onko lääkkeet otettu ajallaan, ja kiiruhtaa seuraavaan kohteeseen. Kaikenlainen muu toiminta, joka viittaisi työntekoon vanhuksen luona, on ehdottomasti kielletty - vaikka nykyään vanhukset joutuvat olemaan kotona entistä huonokuntoisempina, koska hoivapaikkoja ei ole tarpeeksi eikä niihin pääse.

Nettiasiointiin siirtyminen pelkästään tuo myös meille vanhoille ihmisille paljon ongelmia. Kaikilla ei ole edes tietokonetta tai ei ole tarpeeksi osaamista niiden käyttöön. On erittäin surullista, kun mitään asiaa ei enää voi hoitaa puhelimella, vaikka se olisi meille vanhoille luontevin tapa asioiden hoidossa. Samalla se toisi turvallisuuden tunnetta, kun saisi esittää asiansa oikealle ihmiselle. Mutta, mutta, sekin turva on viety meiltä. Enää ei puhelimessa vastaa ihminen vaan jokin automaatti, joka hokee vaan, että voit hoitaa asiasi netissä www. 

Mutta mistä minä tietokoneen sitten hankin, kun ei ole ylimääräistä rahaa, ja eläke riittää juuri ja juuri sairaskuluihin ja muuhun elämiseen?  Enkä minä usko, että sormeni enää taipuvat tietokoneen näppäimiin, se kun tuo reuma on tehnyt minut niin kankeaksi. Ja mahtaa kai tietokone maksaakin paljon enemmän kuin jos voisi asioida puhelimella niin kuin ennen - ja siellä vastaisi ihan oikea ihminen! 

Kaikki ennen palveluammateissa olevat työntekijät on siirretty taustalle, pois silmistä. Sääliksi käy heitäkin, jotka joutuvat työskentelemään etänä esimerkiksi tutkimassa ihmisten netin kautta varaamia lääkäriaikoja ja muita varauksia. Pitemmän päälle sellaiseen työhön turhautuu, kun ei voi olla yhteydessä toisiin ihmisiin.

Vielä on lisää kauhuskenaarioita tulossa. 

Ihmistä ei kohta enää tarvita ollenkaan. Robotit valtaavat maailman ja tekevät työt ja esiintyvät myös kaikissa taiteen lajeissa. Robotit kirjoittavat jo runoja, kirjoja ja laulavat jopa oopperassa. Oopperalaulajat joutuvat tulevaisuudessa syrjäytetyiksi, koska laulajan ei enää tarvitse olla aito ihminen, vaan sen voi hoitaa virtuaalisesti jokin ihmistä muistuttava hahmo. Kohta ei myöskään sairaaloissa ja hoivakodeissa ole enää oikeita hoitajia eikä lääkäreitä vaan robotit ja tekoäly valtaavat melkein kaikki ihmisten työpaikat. 

Miksi Suomessa ollaan huolissaan väestön kasvun hidastumisesta, kun ihmisiä ei tunnu tarvittavan? Muutenkin nykymaailmassa työkulttuuri on "perseestä". Tubettajia riittää pilvin pimein, ja he kertovat saavansa huimia tuloja pelkästään sillä, että kuvaavat itseään ja tekemisiään ja siirtävät kaiken nettiin, josta toiset samankaltaiset tyhjäntoimittajat heitä tubettajia seuraavat, ja mainostajat maksavat tuollaisesta hölynpölystä.

Aika entinen ei koskaan enää palaa; aika jolloin rehellinen, oikea työ oli vielä arvossaan.

Näin pohdiskellen ja puntaroiden 82 vuoden elämänkokemuksella,

Iissä 8.5.2023 Taimi Hautala


Taimi Hautalan runokirjasta (2010) valitut neljä runoa.












Minä sinun äitisi

Minä sinun äitisi
olen tavallinen ihminen.
En minä ole superhyvä,
en tehokas joka paikan höylä,
en kunnioitustasi kerjäävä marttyyri.
Olen vain ihminen.
Ellen riitä sinulle lapseni, 
en voi mitään.

Haluan elää omaa elämääni,
en suinkaan toisen elämää.
Olen vähään tyytyväinen,
rakastan rauhallisia koti-iltoja,
rakastan metsän turvallista syliä,
rakastan elämää kaikkinensa.

Pitääkseni itseni ehjänä,
tarvitsen paljon hiljaisuutta.
Elämässä on ollut karikoita
ja niin kai pitää ollakin.
Toivottavasti jokainen tielleni
sattunut este on muovannut ja 
kasvattanut minua.
Toivon että pahimmat särmät olisivat
hioutuneet ja voisin täysin rinnoin 
nauttia jokaisesta olemassaolon hetkestä.

Mutta elämä on kasvua alusta loppuun.
Vielä on toivoa.
Vielä omaan rohkeutta toteuttaa itseäni.

Kasvukipuja koko elämä


Haluaisin ystävän,
joka kuuntelisi,
olisi lähellä,
ymmärtäisi.

Mutta kun vartioin 
reviiriäni kuin koira ikään,
en päästä lähelle,
pelkään haavoittuvani.

Olen sivusta katsoja
omassa elämässäni.

Eksyksissä

Nuori sosiaaliluukulla.
Enemmän kuin rahaa
tarvitsisit olkapäätä.
Olet eksyksissä autiomaassa,
etsit ihmisen jälkiä hiekasta,
löytämättä.

Etsit rohkeasti apua.
Käyttäydyt tuhoisasti.
Yhä syvemmälle yksinäisyyteen
vajoaa nuori mielesi, kypsymätön.

Hyvän päivän resepti

Herätä uuteen aamuun
koiran kuonon ja tassun kosketuksella.
Lintujen liverrys avonaisesta ikkunasta.
Auringon lämpö terassin lattialla paljaissa varpaissa.
Mansikkamaa auringon paisteessa.
Ruohon leikkuu.
Pääskysten taitolento taivaalla.
Istuskelu mökkilaiturilla.
Veneretki joella.
Makkaran paisto nuotiolla.
Saunan löyly ja koivuvihdan tuoksu iholla.
Istuskelu saunan portailla kylpemisen välillä.
Pulahtaminen laiturilta uimaan.
Iltakahvit ja mansikkatorttu.
Siinä se on sekoitus kesäisestä mökkipäivästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti