"Suurin osa elokuvista perustuu johonkin kirjaan. Osa elokuvista perustuu tunnettuihin romaaneihin, osa taas kirjoihin, joita ei muistaisi enää kukaan, ellei niistä olisi elokuvaa. " (Juri Nummelin)
Ilman Juri Nummelinin kirjallisia töitä ja julkista kiinnostusta eri syistä syrjäytyneeseen kirjallisuuteen en olisi jaksanut jatkaa historiasta ja menneisyydestä kertovaa tietokirjoittamista. Suomen Tietokirjailijat -yhdistyksen jäsenyydestäkin ehdin jo luopua; siellä ei vain pystytty auttamaan - ja sen hyväksyin omaksi epäonnistumiseksi.
Mutta nyt asiaa kirjailija Diana Gabaldonista, jonka nimenkin bongasin ensimmäisen kerran Outlander - Matkantekijät -jakson alkuteksteistä / introsta tänä kesänä (2022).
Ensimmäisen Outlander-jakson suurin elämys olivat 1700-luvun skotit tarinankertojina. Ihmisten tutustuminen toisiinsa alkoi pyynnöllä: "Kerro perheestäsi!"
Kuvateksti: Aikakaudet ylittäviä romaanisarjoja tekevä Diana Gabaldon on ihailijoidensa mukaan kirjoittanut yhden suurimmista koskaan julkaistuista rakkauskertomuksista. |
Tarkoitukseni oli - samalla kun seuraan Skotlannin Ylämaalle sijoittuvaa Outlander - Matkantekijä -draamasarjaa "Netflixissä"... niin, tarkoitukseni oli ensimmäisen kauden päättymisen kunniaksi ottaa selvää, kuinka hyvin Diana Gabaldonin romaanit tunnetaan Lapin kirjastoissa - siis löytyykö hyllyistä.
Kirjastokorttini avulla kirjauduin verkkokirjastooni, eli Lapin kirjaston verkkosivuille. Asia selkisi pian.
Diana Gabaldonin romaaneja löytyy lainattavaksi ja luettavaksi lappilaiskirjastoista sekä alkuperäiskielellä (English) että suomeksi. Itse asiassa hämmästyin Kemin kirjaston hyvin kattavasta Gabaldon-tarjonnasta. Kolarin kirjasto oli hankkinut Gabaldonin suomennettuja (alkaen 2002) tasan 10 kappaletta - ajankohdaksi oli sattunut hankintavuosi, jolloin monet muutkin paikalliskirjastot olivat ostaneet saman kirjan.
Oma tarinani Juri Nummelinin (s. 1972) löytämisestä sai alkunsa Netflixin sarjasta Outlander - Matkantekijä. Elämäntilanteeni selkiinnyttämiseksi olen lisännyt elokuvien ja sarjojen katselua syystä, että pääsen niitten avulla istahtamaan aloilleni ja "haastamaan omaa ajatteluani". Kysymys on elokuvan eli tarinan kokemisesta sillä luottamuksella, että tarina vaivihkaa auttaa itseäni hyväksymään omia menneisyydessä tapahtuneita vaikeita asioita, ihmissuhdeasioita, syyllisyyttä, pettymyksiäkin. Elokuvan katsominen tässä ja nyt on omalaatuista aikamatkustamista, jonka tueksi tarvitsen myös kirjoja.
Juri Nummelin on myös somessa bloggaava "kirjallisuuden sekatyömies". Miellyttävää hengenheimolaisuutta Juriin ja hänen puolisoonsa tietokirjailija Elina Teerijokeen tunsin, kun luin sekä Jurin 50-vuotissynttärijuhlissa julkaistusta "sankarille tehdystä" Synttärikirjasta että Elinan vielä julkaisemattomasta tekstistä, joka "selittää" pariskunnan yhteistä kirpputoriharrastusta.
Kaikki tämä mainiossa kirjailijan blogissa, osoitteessa http://jurinummelin.blogspot.com/ .
Lopuksi.
Ote Sari Polvisen kirjoittamasta Diana Gabaldonin esittelystä em. Historiallisen romaanin taitajia 2 -kirjassa, jonka julkaisuvuosi oli 2011.
"Arizonalainen meribiologi, ekologi ja tietokoneasiantuntija Diana Gabaldon (s. 1952) alkoi kirjoittaa esikoisromaaniaan pöytälaatikkoon 1980-luvun lopulla. Julkaistuaan otteita kirjasta netin kirjoittajapalstoilla Gabaldon löysi nopeaan tahtiin itselleen agentin ja romaanilleen julkaisijan. Esikoisromaani Muukalainen ilmestyi 1991 ja aloitti samannimisen kirjasarjan; sen menestys mahdollisti tekijänsä siirtymisen täyspäiväiseksi kirjailijaksi. Suomeksi Muukalainen ilmestyi vuonna 2002.
...menneisyys Gabaldonin romaaneissa ei toimi historiallisen romanssin tapaan pelkkänä kulissina. Hän on tutustunut valitsemaansa aikakauteen huolella, ja historian suuret tapahtumat ovat usein myös romaanien keskeisiä juonielementtejä.
Gabaldonin hahmot seikkailevat nykyään myös muissa medioissa. Muukalais-sarjaan perustuva sarjakuvaromaani Exile julkaistiin syyskuussa 2010, ja tarinasta on tehty myös musikaaliversio. Jo kahdellekymmenelle kielelle käännetyn sarjan elokuvaoikeudet on myös varattu, joskin elokuvan tai TV-sarjan toteuttamisessa ollaan vielä kaukana."
Wikipedian mukaan "Outlander - Matkantekijä on yhdysvaltalais-brittiläinen draamasarja, jonka on luonut Ronald D. Moore. Sarja perustuu Diana Gabaldonin kirjoittamaan kirjasarjaan. Draamasarja alkoi Starz-kanavalla vuonna 2014 ja Suomessa Yle TV1 aloitti sarjan esittämisen vuonna 2015.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti