08 kesäkuuta 2022

Niin, ei tämä tietokirja viihteestä käy. Ja liian paksukin se on. Silti työ tai julkaisu ei kaduta, sanoo kirjoittaja.


Kirjaani voi nyt ostaa sekä Petsamo-Seuran kautta että itse kustantajalta. Jälkimmäisessä tapauksessa viesti e-mailiin katakorhonen56@gmail.com 

Kirjan hinta on 15 e ( ja 5,90 e postimaksuun). Vienankarjalaista perua ollut Sergejeffin petsamolaisperhe pakeni sotaa Suomeen kaksi eri kertaa (1939 ja 1944) kaikkien muidenkin Petsamon asukkaiden tapaan. 

Evakkoina karjalaiset ryhmiteltiin ensisijaisesti niihin petsamolaisiin, jotka aluksi evakuoitiin Kalajoelle kolttien tapaan. Kirjani ei keskity evakkotarinoihin. Sen sijaan aineisto rakentuu kolmen tukipilarin varaan. 

Niitä ovat valokuvat Petsamosta (1920-luku), Sergejeffin suurperheen (jälkeläisten) muistinvaraiset kertomukset, ja tekijän laatimat sukuselvitykset jokaisesta leski-Varvaran "Suomeen tuomasta" jälkeläisestä.

Varvaralle jäi Trifonassa leskeksi jäätyään 13 jälkeläistä. Tähän sukuun ja sukulaisten elämänvaiheisiin perustuva jäsennys sitoo koko monitahoisen kirjan aineiston yhteen luontevasti. 

Varvarasta lähtevän sukulaisverkoston varaan on ollut mahdollista virittää kertomuksia 
Petsamon kalastajien elämästä, Hardanger-kirjonnasta, Stalinin vainoista, 
talvi-ja jatkosodasta, Luton miehistä, 
venäläisten partisaanien tekemistä siviilimurhista (ääriesimerkkinä leski-Varvaran pieni pojanpoika ja tämän äiti), 
Lapin sodasta ja saksalaisten ottamista suomalaisista sotavangeista, 
Petsamon luovuttamisesta Neuvostoliitolle, evakkoon lähdön jälkeisestä elämästä, 
Inkerin suomalaisista, Ruotsiin lähetetyistä sotalapsista, Ruotsiin muutosta ja monista muista Suomen historian vaiheista. 

Erityistä viehtymystä kirjoittaja näyttää tuntevan (Hannu Korhosen mukaan) historian vaiettuihin vaiheisiin, joista edellä mainituista ovat ainakin 
venäläiset partisaanit, inkeriläiset ja saksalaisten suomalaiset panttivangit.

Danil ja Varvara Sergejeffin avioliiton myötä Petsamon Trifonassa syntyneen sukukunnan vaiheet ovat poikkeuksellisen monitahoiset.
Siksi kirja on kiinnostavaa tutkittavaa sellaisellekin, joka ei ole sidoksissa tähän sukukuntaan tai muutenkaan Petsamoon.
Tekstin kirjoittaja: Hannu Korhonen Orimattilasta.


Kuva Petsamo-Seuran järjestämältä Petsamon retkeltä, 15.7.2019.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti